Sifirdan is kurmak

Google ile Sıfırdan İş Kurmak!

Güzel bir iş fikriniz var ve bunu hayata geçirmek istiyorsunuz, yapmanız gereken tek şey Google'a girmek. Google araçları ile iş fikrinizi sıfırdan oluşturup, ayağa kaldırıp, pazarlayabilirsiniz! Üstelik bu ürünlerin neredeyse tamamının ücretsiz olduğunu hatırlatmak isterim!

1_4

Araştırma:

İlk önce fikrinizle ilgili internette çok kapsamlı bir araştırma yapmanızı öneririm. Bu araştırma iş planınıza çok yardımcı olacaktır. İyi bir iş planı iyi bir işin temelini oluşturur. Google’ın arama ürünleri ise bu araştırma için için birebirdir!

• Google Finance ve News: Size Girmek istediğiniz endüstrinin durumu hakkında fikir verecektir,

Google Local: bölgenizde bulunan konunuzla ilgili diğer iş yerlerini belirlemenize yardımcı olur,


Google Translate: Konunuzla ilgili çok güzel bir site buldunuz ama site Fransızca! Google Translate yabancı dildeki sayfaları tercüme eder ve anlamanızı sağlar,

Google Scholar: Konunuzla ilgili akademik makaleleri aramanızı sağlar,

Google Notebook: Siz tüm bu konuları araştırırken beğendiğiniz ve önemli bulduğunuz şeyleri tek bir yere kolayca not etmenizi sağlar,

Patent Search: Bulmuş olduğunuz dahice fikrin patentinin alınıp alınmadığını bulmanıza yardımcı olur,

Blog Search: Konunuzla ilgili blogları bulmanıza yardım eder, böylece konunuzla ilgili yeni fikirleri ve eğilimleri takip edersiniz,

Book Search: İş planı yazmak için ihtiyaç duyduğunuz kitapları aramanızı sağlar.

İş Kurma:

Tüm bu araştırmaların sonunda iş planınızı Google Document’la, Finansal Planınızı Google Spreadsheet’le oluşturup Google Search’ten yapacağınız araştırmayla bulmuş olduğunuz KOBI ‘lere ve girişimcilere kredi veren kurumlara gidebilirsiniz. Kredi alma kısmı işin en zorlu aşamalarından biridir ama araştırmanızı iyi yaptıysanız yolu yarıladınız demektir.

İş yerinde:

Kredinizi aldıktan ve şirketinizi kurduktan sonra yine Google araçlarıyla neler yapabileceğiniz sizi şaşırtacaktır:

• Örneğin MS Office uygulamasını almanıza neredeyse hiç gerek yoktur. Documents and Spreadsheets programı Word ve Excel’in yerini tutacak hatta dosyalarınızı online ortamda saklamanıza olanak sağlayacaktır.

• Emailleriniz için Gmail sürekli artan kapasitesiyle ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır, üstelik şirket emaillerinizi de buradan takip edebilirsiniz.

Calender uygulaması hem kişisel hem de iş takviminizi tutmanıza, çalışanlarınızla paylaşmanıza olanak verecektir.

• Şirket içinde anında mesajlaşma için Gtalk, şirket dışından da emailerinize ulaşmanız için Google Mobile’ı kullanabilirsiniz.

• Hep iş olmaz birazda eğlence diyenler için Picasa ofis partilerinde çekmiş olduğunuz fotoğrafları paylaşmanız ve saklamanız için iyi bir araçtır.

Pazarlama:

Gelelim işinizi pazarlamaya! Eh bu kadar çalışma boşa gitmesin, birazda satış yapmak lazım!

• Henüz tam bir ürün olarak piyasaya çıkmamış olsada Google PageCreator şirketinize bir web sayfası yapmanızı sağlar.

• Şirketinizin yerini Google Maps ve Google Earth üzerinde göstermeyi unutmayın ki arayanlar sizi kolaylıkla bulsun!

• Günümüzde Şirket blogları pazarlamada önemli bir yer tutmaktadır. Blogger ile şirketinize bir blog yapabilirsiniz.

• Reklamlarınızı illaki televizyonda yayınlamanıza gerek yok. Bugün bir çok reklam kampanyası You Tube’da başlıyor ve viral etkiyle milyonlara yayılıyor. Siz de çekeceğiniz amatör bir video ile çok düşük bütçelerle milyonlara sesinizi duyurabilirsiniz.

Google Checkout ve Google Base servisiyle ürünlerinizi internetten satabilir, Catalogs ile online kataloğunuzu müşterilerinize sunabilirsiniz.

Google Local ve Voice Local ile kendi bölgenizdeki iş yerleri arasında sıralandığınızdan emin olmalısınız.
• Internette arama yapıldığında şirketinizin de listelenmesini istiyorsanız Google Webmaster Merkezini mutlaka ziyaret edip gerekli çalışmaları yapın.

İşte Google’ın en önemli 2 pazarlama aracı: Google Adwords ve Google Adsence.

Google Adwords internette reklam vermenize olanak sağlar, üstelik reklamınız ilgili kitleyi hedefler. Kendi bütçenizi kendiniz belirlediğiniz için reklama harcayacağınız para hiçbir zaman ön görülerinizin üzerinde olmayacaktır.

• Web sitenize reklam alarak para kazanmak isterseniz de Google Adsence yardımıyla web sitenizin hedef kitlesinin ilgi duyacağı reklamları yayınlayabilir ve para kazanabilirsiniz.

İşte sadece Google araçları kullanarak neler yapabileceğinize bir örnek! Biraz yaratıcılık ve çalışma ile daha bir çok şeyi sadece bu araçları kullanarak gerçekleştirmeniz mümkün.

Not: Yukarıda bahsettiğim bazı ürünler Türkiye pazarında kullanılmamaktadır. (E-dunya)